понеділок, 9 листопада 2020 р.

9 листопада – День української писемності та мови .

 

 

Рідна мова – це дорогоцінний скарб нашого народу, одна з найважливіших ознак української нації. Саме вона підтримує національну самосвідомість, любов до рідної землі та повагу до себе.

Користування багатством рідної мови та використання слів разом з правильною побудовою речень є важливим показником мовлення людини та її духовного й культурного розвитку.

Святкування Дня української писемності та мови в Україні припадає щорічно на 9 листопада, день вшанування пам'яті Нестора-Літописця.

Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України на підтримку громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

До  Дня української писемності та мови у Довпотівській гімназії проведено усний журнал «Єдиний скарб у тебе – рідна мова…» та радіодиктант національної єдності-2020.

У цей день,за традицією,   також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба  берегти цей нетлінний скарб, прислухаючись до порад відомого українського  поета Максима Рильського:

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.





 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар